Slim textiel en draagbare intelligentie: Van intelligente prototypes naar industriële en bruikbare producten

In het recente verleden hebben Vlaamse bedrijven een aantal nieuwe ontwikkelingen m.b.t. slim textiel naar voor gebracht. Ook in het kader van tal van onderzoeksprojecten werden prototypes op het vlak van slim textiel en draagbare intelligentie ontwikkeld. Hiervan bereikten slechts enkele de productiefase en finaal de markt. Tezelfdertijd zien we een steeds toenemende integratie van verschillende sensoren (GPS, hartslag, ECG/EGG, …kompas, accelerometer, …) in alledaagse toestellen (mobiele telefoons, tablets, sporthorloges, …) en een explosie aan systemen die de grote hoeveelheid gegenereerde data op intelligente wijze trachten te exploiteren.
Vanuit deze ontwikkelingen zijn diverse barrières en moeilijkheden gedetecteerd die aan de basis liggen van het initiëren van dit projectvoorstel en die via dit traject zullen aangepakt worden:

  • het prototype kan niet in een product omgezet worden met de beschikbare processen of in commercieel relevante hoeveelheden
  • het prototype is te weinig afgestemd op de noden van de gebruiker (incl. EU richtlijnen, normalisatie en certificering) en het gebruiksgemak (is bv. te invasief)
  • het prototype bevat niet alle aspecten (textiel, elektronica én ICT) om tot een bruikbaar product te komen
  • het prototype is niet geïntegreerd in een allesomvattend systeem dat de beschikbare data exploiteert
  • de power supply verhindert het comfort (te zwaar, te groot, etc.)
  • het globale systeem is niet wasbaar, rekbaar, etc.

De reële doelgroep van SmartPro omvat volgende bedrijven:
1) textiel- en confectiebedrijven met een (actieve) interesse in slim textiel en/of draagbare intelligentie; 50-tal,
2) bedrijven uit de elektronicasector; 30-tal,
3) bedrijven gespecialiseerd in ontwikkeling van intelligente dataverwerkingsystemen; 15-tal,
4) bedrijven die materialen, onderdelen en/of softwaresystemen ontwikkelen; 15-tal,
5) bedrijven die nieuwe procestechnologie ontwikkelen en/of machineconstructeurs; 5-tal,
6) organisaties die specifieke gebruikersgroepen vertegenwoordigen; 8-tal.
De doelstelling van SmartPro is bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van slimme textielproducten en draagbare intelligentie mét de bijhorende software en dataverwerkingssystemen. Dit vertaalt zich in het identificeren en wegwerken van de barrières om tot maakbare (~proces), bruikbare (~eindgebruiker) en geïntegreerde (~exploitatie) producten/systemen te komen. Concreet voorziet SmartPro een betere kennis over de sectoren textiel/materialen – elektronica – ICT heen gecombineerd met richtlijnen hoe een prototype in een eindproduct om te zetten met de beschikbare processen en dit in commercieel relevante hoeveelheden en afgestemd op de noden van de gebruiker.
Via cases zal nagegaan worden hoe vanaf de start met prototypedesign en -ontwikkeling rekening moet gehouden worden om te komen tot een eindproduct dat maakbaar (op industriële schaal), toepasbaar is (door de gebruiker) en geïntegreerd (in een allesomvattend systeem) is.
Het succes van het project zal o.a. opgevolgd worden via
1) het aantal bedrijven uit de vier verschillende sectoren dat neemt actief deelneemt aan de GC (35-tal bedrijven),
2) het aantal nieuwe samenwerkingen (min. 10) die ontstaan tussen textielbedrijven, elektronicabedrijven en ICT bedrijven waardoor minimum 5 industrieel maakbare (~proces), bruikbare (~gebruiker) en geïntegreerde (~exploitatie) producten op de markt worden gezet 2 jaar na afloop van het project,
3) een 8-tal technologieverkenningen en een 5-tal projecten worden uitgevoerd ter ontwikkeling van slim textiel.
De cross sectorale kennismaking textiel/materialen – elektronica – ICT is heel belangrijk in het bijzonder voor de KMO’s die doorgaans enkel thuis zijn in hun eigen technologiesector. Een betere kennis over de andere sectoren en over de technologische mogelijkheden en het aanbod zal het mogelijk maken goede samenwerkingen op te zetten en op die manier nieuwe en haalbare ideeën voor producten te genereren en uit te werken. De netwerking die SmartPro zal opzetten zal de KMO’s toelaten partners (bedrijven, onderzoeksinstellingen, eindgebruikers) te vinden om permanente samenwerkingen mee op te zetten.
Als de Vlaamse bedrijven d.m.v SmartPro in staat zijn vermarktbare en toepasbare producten te produceren en op die manier 5% van de markt in te nemen tegen 2017 van slim textiel, komt dit overeen ca. 65 mio Euro marktaandeel. Analoog resulteert het innemen van 10% van de markt van draagbare intelligentie een markt van 600 mio Euro. Om dit te verwezenlijken zullen bijkomende werkkrachten vereist zijn.
De doorstroming van de trajectresultaten zal in verschillende fasen gebeuren: eerst bij de gebruikerscommissie, daarna proactief bij de beoogde doelgroepen en ten slotte ook breder in respons op vragen van andere bedrijven uit de technologische industrie. De bedrijven van de gebruikerscommissie zullen in alle aspecten van het traject inspraak hebben. De opname van resultaten in de technologische dienstverlening en sensibilisering via publicaties en/of seminaries ondersteunen daarbij de transfer van resultaten.